Nederlander qua koopkracht middenmoter


koopkracht

De Nederlandse economie draait goed, we verdienen allemaal prima. Toch zijn Nederlanders qua koopkracht middenmoters. De inwoners van Noorwegen, Zwitserland en grote delen van Duitsland hebben meer geld te besteden, blijkt uit onderzoek van GfK. Binnen Nederland hebben de Noord-Hollanders het meeste uit te geven, de Groningers (die toch al pech hebben) het minste.

Gemiddeld hebben Europeanen een koopkracht van €14.292 per jaar, maar er zijn grote verschillen tussen en zelfs binnen landen. In Liechtenstein hebben mensen €65.438 te besteden, In Oekraïne slechts €1.318. Nederlanders hebben gemiddeld €18.823, we staan daarmee op de vijftiende plaats binnen het continent.

Het land met grote interne verschillen is Italië, waar mensen rond Milaan meer dan twee keer zo veel te besteden hebben als de mensen helemaal in het zuiden. Ook binnen Polen zijn er grote ongelijkheden. Rond Warschau hebben mensen drie keer zo veel koopkracht dan in de armste provincie Przysuski.

De rijkste gebieden per land liggen vaak rond de hoofdstad, maar ook grensregio’s zijn soms financieel beter af. De koopkracht staat voor je beschikbare inkomen na aftrek van belastingen en giften en inclusief eventuele toeslagen door de staat. Je kunt het gebruiken voor consumentenproducten, vakantie en andere zaken. Nederlanders verdienen goed, maar betalen ook erg veel belasting.