Nederlander onvoorzichtig bij sexting


sexting

Van alle Nederlanders die weleens aan sexting doen, verstuurt één op de vijf een foto waar ze herkenbaar op staan. Zij zijn zich vaak niet bewust van de risico’s die ze daarmee lopen. Dit en meer blijkt uit een onderzoek van VPNGids.nl naar online seksualiteit.

Van alle mannen verwacht dertig procent geen privacyschade, vooral als zij de ontvanger van hun berichtjes vertrouwen. Onder vrouwen is dit aandeel kleiner, namelijk 9,3 procent.

Ook als iemand de ontvanger vertrouwt, zijn er echter risico’s aan sexting verbonden. Hackers kunnen bijvoorbeeld proberen het materiaal te bemachtigen. Of een relatie kan uit gaan, met wraakporno tot gevolg.

Het merendeel van de Nederlanders is op de hoogte van de risico’s van sexting. Meer dan de helft stuurt bewust geen herkenbare beelden als ze zich met sexting bezighouden (55,9 procent). Dit geldt met name voor sextende vrouwen: 73,6 procent toont geen herkenbare lichaamsdelen.

Corona heeft sexting een enorme duw in de rug gegeven. Bij vrouwen die herkenbare seksueel getinte foto’s van zichzelf versturen, is 44 procent actiever gaan sexten tijdens de lockdown. Bij mannen die weleens herkenbare seksuele foto’s en video’s van zichzelf versturen, geeft de helft aan actiever te zijn geworden met sexting tijdens covid-19.

Van de mannen stuurt bovendien vijftien procent vaker een dickpic sinds de invoering van de coronamaatregelen.