Nederlander kan niet treinreizen


Schokkend nieuws: Nederlanders weten niet hoe ze in en uit een trein moeten stappen, zegt wetenschapper. Vertraging!

Sommige persberichten zorgen voor een glimlach op de redactie van Faqt. Zoals deze uit Eindhoven: Nederlanders weten niet hoe ze in en uit een trein moeten stappen. Het in- en uitstapgedrag van Nederlanders is typisch: wie de trein wil verlaten, moet zich door een dichte mensenmassa heen wringen. Daardoor wordt de capaciteit van de deur niet goed benut. Dat zegt prof.dr.ir. Jan Fransoo, hoogleraar Operations Planning and Control (OPAC), universiteit Eindhoven.

station Ypenburg

Je kunt volgens hem als oplossing het aantal deuren vergroten en de deuren breder maken. Maar dat is duur; ander gedrag op het perron zou de boel voor nop beter laten doorstromen.

In andere landen, waarvan Japan een extreem voorbeeld is, worden treinen zo aangestuurd dat ze altijd op dezelfde plek stoppen. Passagiers wachten netjes achter bepaalde lijnen op het perron. Wie uitstapt, kan daardoor makkelijk rechtdoor lopen. In Tokyo vertrekt zo elke twee minuten een trein. Het is dus mogelijk om in zeer hoog tempo een trein in te stappen en te verlaten. Zo’n systeem zou hier een te grote gedragsverandering eisen, denkt de professor. Met andere woorden: we zijn een stel botte aso’s.

De Faqt-tip voor wie toch snel wil uitstappen: neem een zware laptop mee (zoals deze waarop de Faqt-site wordt aangestuurd). Zwaai hem bij het verlaten van de trein vervaarlijk naar voren. Je zult zien dat de mensenmassa zich als de Rode Zee voor Moses splijt.

Beeld: FaceMePLS.