Nog dit jaar zombieburger


Goed nieuws voor vee: ze hoeven niet te sterven voor een hamburger.

Professor Mark Post van de Universiteit Maastricht is bijna zo ver. Hij wil nog dit jaar gehakt opdienen dat is gemaakt uit stamcellen. Voor deze maaltijd hoeven dieren niet te sterven, een stukje spier opgeven met daarin stamcellen is genoeg.

Post is een van de Nederlandse onderzoekers die probeert op een kunstmatige manier echt vlees te maken. Dat doet hij door stamcellen van dieren te laten groeien in een schaaltje met voedingsstoffen. Deze cellen hebben het vermogen om elke mogelijke cel in het dierlijke lichaam te worden.

Zijn de cellen eenmaal voldoende gegroeid, dan krijgen ze de juiste textuur door ze ‘oefeningen’ te laten doen: de cellen worden opgerekt in een mechanische installatie.

Post wil een hamburger van dit vlees – ook wel een zombieburger genoemd – nog dit jaar opdienen, vertelde hij een zaal vol wetenschappers in Vancouver (Canada). Daar vindt momenteel het jaarlijkse congres van de American Association for the Advancement of Science plaats. Wetenschappers doen daar vaker opzienbarende aankondigingen.

Het vlees van Post heeft de juiste textuur en smaak, het enige probleem dat nog moet worden overwonnen is de kleur. Normaal vlees is rood als het rauw is en bruin na koken. Het vlees van Post is geel tot roze. Maar dat kan eventueel met kleurstoffen worden overwonnen. Duur zal die eerste hamburger wel zijn: het onderzoek heeft tonnen gekost. Maar als de mensheid massaal aan de zombieburgers gaat, kan het patent op dit vlees miljarden waard zijn.

Behalve voedzaam is de zombieburger ook groen. Er is 98 procent minder land en 35 tot 60 proces minder energie voor nodig om te produceren. Kunstvlees produceert tot 90 procent minder broeikasgas. En uiteraard minder dierenleed.