Nederlander is vakantie verleerd


cabana

Bijna driekwart van de Nederlanders wil komende vakantie continu bereikbaar zijn voor het thuisfront. Ook het bedrijfsleven kan erop rekenen dat het contact met de medewerker in deze periode niet abrupt wordt afgebroken. Er zijn slechts weinig vakantiegangers die rigoureus alle lijntjes met baas doorsnijden. Dat is namelijk slechts bij maar zo’n vier procent het geval.

Veel Nederlanders werken tijdens de vakantie gewoon door, maar dan in een lager tempo. Bijna zeventig procent (68 procent) denkt straks in en rondom de tent, appartement of ander vakantieonderkomen tussen de 1-8 uur opgeslokt te worden door werkzaamheden voor het bedrijf. Zo’n vier procent neemt tijdens de vakantie zelfs geen gas terug en werkt continu door.

Dit blijkt uit een onderzoek van reisbureau Vacanceselect onder zo’n tweeduizend vakantiegangers. Maar liefst tachtig procent verwacht aanzienlijk meer online te gaan tijdens het verblijf in het buitenland dan vroeger. Ook denkt het grootste deel (53 procent) dat dit bij hun eigen kinderen eveneens het geval zal zijn. Als reden worden de lagere roamingkosten genoemd.

Terwijl vakantie vieren een van de weinige dingen in het leven is die je op z’n Frans moet doen: wegwezen en na mij de zondvloed. uit eerder Nederlands onderzoek blijkt dat even niet aan werk denken zeer positief is voor de menselijke geest. Uit een andere studie, de Framingham Heart Study, blijkt dat mannen die bijna nooit vakantie nemen, een dertig procent hogere kans hebben op een hartaanval. Door vakantie heb je bovendien minder kans depressief te worden en je bent terug op je werk productiever.

En mocht het na thuiskomst een puinhoop zijn, dan benadrukt dat bovendien weer eens je onmisbaarheid. Vooral hard uitroepen tijdens het functioneringsgesprek: ‘ik kan niet eens op vakantie of die tent hier valt uit elkaar!’ Horen we daar het gerinkel van een flinke bonus?