Wat is een recessie?


Nederland is officieel opnieuw in een recessie terecht gekomen. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen, een recessie?

De officiële definitie van een recessie is dat een land twee opeenvolgende kwartalen achter elkaar minder goederen en diensten produceert dan de vergelijkbare kwartalen een jaar daarvoor. Sommige economen vinden het ook een recessie als de werkloosheid binnen twee kwartalen met 1,5 procent oploopt.

© Henk Boerman | Dreamstime.com

Er zijn verschillende soorten recessies, allemaal genoemd naar de vorm van letters.

Tijdens een U-recessie is de crisis diep en ingrijpend, maar het land komt er ook snel weer bovenop. Meestal duurt een dergelijke recessie nog geen jaar. We zitten momenteel in een W-recessie, dat wil zeggen dat er twee recessies vlak na elkaar komen, in het Engels noem je dat ook wel een double dip. We zitten nu in de tweede dip. Het ergste is een L-recessie. Na een periode van sterke economische groei gaat het bergafwaarts en het komt voorlopig niet meer goed.

Volgens economen is een recessie niet noodzakelijk een slecht ding. Als de economie in het slop zit, sluiten bedrijven die niet efficiënt genoeg werken. Alleen de sterkste bedrijven blijven over, zij kunnen de concurrentie met het buitenland het beste aan. Ook speculatief geld verdwijnt van de markt om plaats te maken voor serieuze investeringen.

Voor werknemers is de recessie echter een drama, vooral als zij hun baan kwijtraken. De werkloosheid heeft een naijleffect, soms is de recessie al voorbij en neemt de krimp in banen nog altijd toe. Soms nog twee jaar later.

Wanneer waren er recessies in Nederland?

1929-1938: grote recessie
1958: eerste na-oorlogse recessie na periode van sterke groei
1981-1982: hoge werkloosheid, instortende huizenmarkt
2009: recessie naar aanleiding van de kredietcrisis
2012: recessie naar aanleiding schuldencrisis

Follow Faqtman on Twitter