Nederland helpt mee aan mensen op de maan


maan

Het is officieel: wanneer in 2024 mensen op de maan landen, zullen zij dit doen met behulp van Nederlandse technici. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA heeft een contract getekend met Airbus voor de bouw van de derde Europese Service Module voor NASA’s Orion maanlander.

Tijdens de derde Artemis-missie zullen in 2024 astronauten naar de maan vliegen. Het zullen de eerste mensen zijn die op de maan landen sinds Apollo 17, vijftig jaar geleden. De Europese Service Module is een essentieel onderdeel om de missie te laten slagen.

De Europese module bestaat uit meer dan twintigduizend onderdelen en elementen, van elektrische apparatuur tot motoren, zonnepanelen, brandstoftanks en levensondersteunende elementen voor de astronauten, naast circa twaalf kilometer aan bedrading.

De Europese Service Module heeft een diameter en hoogte van vier meter. Het heeft vier zonnepanelen die zich over 19 meter uitstrekken om genoeg energie op te wekken en twee huishoudens van stroom te voorzien. Nederland levert de vleugels waarop die zonnepanelen zijn bevestigd.

De eerste Europese Service Module wordt gebracht naar NASA’s Kennedy Space Center voor een onbemande lancering volgend jaar. De tweede wordt momenteel gebouwd door Airbus in Bremen (Duitsland).