Nederland gevaarlijker dan rest Europa


Nederland gevaarlijker

Als het om natuurrampen gaat, zijn sommige landen veel gevaarlijker dan andere. Het orkaanseizoen in de VS is een goed voorbeeld, je kunt de klok er bijna op gelijkzetten. Maar ook Nederland is een best gevaarlijk land, blijkt uit het Wereldrisicorapport dat ieder jaar door de Ruhr-Universität Bochum in Duitsland wordt gemaakt. Het gevaarlijkste land ter wereld is het eilandenrijkje Tuvalu.

Om tot hun inschatting te komen, kijken de Duitsers niet alleen naar het voorkomen van natuurrampen als overstromingen, aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen, maar ook naar de mogelijkheid om de bevolking te beschermen als zoiets gebeurt. Vandaar de eerste plaats van Tuvalu, als er iets gebeurt op het eiland is het bijna onmogelijk om er snel hulpgoederen heen te krijgen, het ligt te geïsoleerd.

Opmerkelijk is het grote risico van Nederland, we bezetten plaats 65 van 171. Als enige land in westelijk Europa schatten de Duitsers bij ons het risico in als ‘hoog’. We zitten daarmee in dezelfde categorie als Algerije en Mexico. In België is het risico op sterfgevallen bij een natuurramp al vier keer zo laag. We danken die hoge plaats in de eerste plaats door onze ligging onder de zeespiegel. Nu die stijgt, neemt het gevaar alleen maar toe, denken de Duitsers.

Het veiligst ben je in Qatar, op een zandstorm na gebeurt daar nooit iets. Ook Malta is een land waar je niet snel dood zult gaan door een natuurramp. De Filipijnen zijn het grootste gevaarlijke land. Er komen vulkaanuitbarstingen en aardbevingen voor, net als tropische stormen, terwijl de nooddiensten niet optimaal functioneren.

Het aantal natuurrampen is snel toegenomen. Tussen 1997 en 2017 zijn wereldwijd 1,3 miljoen mensen omgekomen; 4,4 miljard mensen raakten gewond of verloren hun baan. De onderzoekers van het Wereldrisicorapport waarschuwen dat de opwarming van de aarde de risico’s aanzienlijk kan vergroten.