Nederland een van de beste democratieën ter wereld


democratie

Nederland is een van de beste democratieën ter wereld, concluderen onderzoekers van de Universiteit Wenen. Noorwegen is het meest democratische land, gevolgd door Ierland, Zweden en Zwitserland. Dan komt ons land. De verschillen in de top 10 zijn overigens klein.

De onderzoekers analyseerden onder andere het kiesproces, de rechtsstaat, de vrijheid van burgers om te stemmen wat ze willen en de mate waarin de politiek toegankelijk is voor nieuwkomers, zoals in Nederland Forum voor Democratie. Ook de mate waarin een land in de tijd regeringen van verschillende partijen kent, zorgt voor een hoge plaats op de ranking.

democratie ranking

In Nederland is de democratie verbeterd sinds de laatste meting, in 2002. Toch is er ook kritiek. Het afschaffen van het referendum is een punt van zorg, directe democratie zorgt dat er vier landen boven ons staan in de lijst. De mogelijkheid om via een petitie een dergelijk referendum aan te vragen, geeft de bevolking een soort noodrem om de politiek te behoeden voor ondemocratische beslissingen.

China, Rusland en Nigeria scoren barslecht in deze test. Opmerkelijk is dat het democratische gehalte van Frankrijk flink achteruit is gegaan en dat de VS redelijk laag scoort. De grootste stijger is Mongolië, dat grote stappen heeft gezet om de kiezer veel meer invloed te geven.