Neanderthalerwip gaf mens kanker


neanderthaler

Waarom hebben mensen in Afrika onder de Sahara bijna geen last van genitale wratten? Voor onderzoekers die zich bezig houden met het humane papillomavirus (HPV) is dat een belangrijke vraag, aangezien daarin de sleutel kan liggen om deze kankerverwekkende geslachtsziekte voor altijd uit te bannen. Het Centre national de la recherche scientifique in Frankrijk heeft nu het antwoord gevonden.

Daarvoor moeten we wel 100.000 jaar terug in de tijd, toen een van onze voorouders een neanderthaler tegenkwam en daar opgewonden van raakte. Tijdens de seks die volgde, liep de mens het HPV16 virus op, dat de neanderthaler in zich droeg. Genetisch onderzoek toont aan dat het virus een half miljoen jaar oud is en al aanwezig was in evolutionaire voorgangers van de neanderthaler. Maar niet in voorgangers van de mens. Vandaar dat Afrikanen die niet naar Europa trokken het virus niet hebben.

HPV16 is de kankerverwekkende variant van het virus, dat nu door 4 procent van de bevolking bij zich wordt gedragen. Tegenwoordig krijgen meisjes een inenting tegen deze ziekteverwekker voor ze seksueel actief worden. Door onnodige controverse rond deze injecties zijn veel kinderen niet ingeënt, waardoor de ziekte om zich heen kan blijven grijpen. Des te belangrijker is het om te begrijpen waar het virus vandaan komt en hoe het zich heeft ontwikkeld.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Molecular Biology and Evolution.