Neanderthaler had al kanker


Is kanker een welvaartsziekte die we onszelf hebben aangedaan? Het antwoord op die vraag luidt waarschijnlijk nee, kanker is van alle tijden. Amerikaanse onderzoekers hebben in een rib van een Neanderthaler van 120.000 jaar geleden een tumor gevonden.

De rib (op de foto, van PlosOne) werd al een eeuw geleden in het huidige Kroatië gevonden, maar werd recent opnieuw onderzocht met moderne technieken als scanners. Daarbij werd de tumor opgemerkt. Die had het bot aangevreten en stoorde de normale ontwikkeling van de rib.

De tumor was (is) goedaardig, maar zorgde wel voor wildgroei op het bot. Dergelijke kankers komen tegenwoordig vooral in het gezicht voor en kunnen voor vreselijke mismakingen zorgen. Volgens de onderzoekers zullen tumoren onder Neanderthalers zeldzaam zijn geweest, omdat ze niet oud genoeg werden om kanker op te lopen.

Tot nu toe was de oudste tumor die ooit werd gevonden 4000 jaar oud, en werd deze aangetroffen bij een Egyptische mummie. Dit bewijst dat de ziekte veel ouder is en wellicht bij onze soort zoogdieren hoort, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad PlosOne.