Nazi’s wilden Churchill doden met explosieve reep


Winston Churchill in 1940.

De Duitsers bedachten tijdens de oorlog een ingenieus plan om de Britse premier Winston Churchill te doden met een explosief. Ze wilden het wapen dicht bij de premier krijgen door het te verstoppen in een chocoladereep. Dat blijkt uit een pas opgedoken document.

De nazi’s wilden de chocolade laten bezorgen in de War Rooms, Churchills ’tweede huis’ tijdens de oorlog, waar alle militaire operaties werden gepland. De reep was verpakt in papier van de Britse firma Peter’s Chocolate, zodat de altijd hongerige Churchill hem zonder na te denken zou willen eten. De Duitsers hadden het explosief zo gemaakt, dat de bom zou ontploffen als er een stukje van werd afgebroken. Iedereen in een straal van een paar meter zou omkomen.

De Britten ontdekten het wilde plan via hun eigen agenten. Ze waarschuwden via posters overheidsdiensten om vooral uit te kijken met repen die ze niet zelf hadden gekocht. Ook werd per brief gewaarschuwd. Een dergelijke brief uit 1943 is nu opgedoken in de erfenis van de maker van de poster, Laurence Fish, die drie jaar geleden overleed.

Meer moordplannen
De Duitsers hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog verschillende plannen bedacht om Churchill te vermoorden. Zo moest de beroemde SS Fallschirmjäger Otto Skorzeny Churchill samen met Stalin en Roosevelt omleggen tijdens de Jalta Conferentie in Oekraïne in 1943. Geallieerde agenten hadden het plan door en bliezen het af. Niet veel later dat jaar werd een KLM vliegtuig op een vlucht tussen Lissabon en Bristol aangevallen door acht Duitse jagers. Het vliegtuig stortte in zee. De Duitsers dachten dat Churchill aan boord was, maar dat was niet het geval. Acteur Leslie Howard was wel een van de passagiers. Hij en de rest van de inzittende stierven.

Follow Faqtman on Twitter