Nazi-vliegtuig gevonden


In de Noordzee ligt een vrijwel intact Duits vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. De laatste in zijn soort.

In de zomer van 1940 vochten Duitse en Britse vliegtuigen de belangrijkste luchtslag uit de geschiedenis. De Slag om Engeland was een poging van Hitler om de Britse luchtmacht te vernietigen.

Een sonar van de Dornier in het Kanaal. Beeld: Port of London.
Daarna zou het Duitse leger Engeland kunnen binnenvallen en de oorlog definitief winnen. Heel Europa was dan onder de nazi’s gevallen.

Maar dat gebeurde niet. De Duitsers maakten tactische fouten en de Britten wonnen. Groot Brittannië werd een bruggenhoofd van waaruit Europa werd bevrijd.

Nu is op de bodem van de Noordzee één van de vliegtuigen gevonden waarmee Duitsland probeerde de slag de winnen. Met sonar is een Dornier 17 onder het zand ontdekt. Dat is bijzonder, omdat geen enkel vliegtuig van dit type bewaard is gebleven.

De Dornier 17 was een tactische bommenwerper die tijdens de luchtslag boven Engeland te langzaam bleek. Daardoor werden ze bij bosjes neergeschoten door de snellere Spitfires van de Britten. Geen enkele Dornier overleefde de oorlog. Alleen een staart van een vliegtuig staat in het RAF Museum in Londen.

De Dornier in betere tijden boven Frankrijk. Foto: Bundesarchiv.

Twee jaar geleden werd een toestel van dit type al gevonden in de Waddenzee, zwaar beschadigd. Maar de Dornier die nu is ontdekt lijkt helemaal intact. Hij zal de komende maanden worden geborgen en gerestaureerd. Daarna komt hij waarschijnlijk in het RAF Museum te staan. De curator van dat museum noemt de vondst ‘de belangrijkste van deze eeuw’.