Natuurvolkeren worden veel te dik

Noedels en brood zijn boosdoener


Nenets en Khanty

Als je nog nooit van de Nenets en Khanty stammen hebt gehoord, is je dat vergeven. Deze natuurmensen trekken over de uitgebreide bevroren steppes van noordelijk Siberië, één met de natuur. Ze komen erg weinig in aanraking met buitenstaanders, laat staan dat je ze ooit in Nederland tegenkomt. Toch hebben deze twee volkeren een probleem dat ook hier speelt: ze worden te dik.

Oorspronkelijk aten deze stammen vis die ze vingen in de Noordelijke IJszee en rendiervlees. Hier en daar konden ze wat besjes en andere vegetatie vinden. Dat dieet maakte ze bijzonder geschikt voor leven in de bevroren wildernis. Alle noodzakelijke nutriënten zitten er in. Maar sinds de Russen in de buurt een aantal fabrieken hebben gebouwd, eten de Nenets en Khanty ander voedsel. Vooral de komst van brood, suiker en instant noedels hebben ze de das omgedaan.

Want beide volkeren zijn aan het uitdijen. Het regionale wetenschapscomité heeft de noodklok geluid en probeert via een lokale arts om de steeds breder wordende toendrabewoners in de gasten te houden. De eerste resultaten van die studie zijn dat de mensen in dit gebied niet alleen veel meer koolhydraten consumeren, ze bewegen ook minder. Omdat ze nu brood kunnen kopen, hoeven ze niet meer eindeloos achter een rendier aan te zitten om daar op te jagen.

Het resultaat is dat er nu zelfs dikke kinderen opgroeien, een ongehoord fenomeen in deze omgeving. Wellicht heeft dat ook te maken met de manier waarop de lichamen van de stamleden zijn ‘afgesteld’, denkt doctor Andrey Lobanov, de man die namens de overheid een oogje in het zeil houdt. Omdat het dieet eerder zo karig was, hebben de ingewanden van de Nenets en Khanty zich ingesteld op het onttrekken van zo veel mogelijk energie aan hun dieet.

Nu dat dieet ineens zo rijk is aan energie, betekent dat een kleine ramp voor de mensen uit het hoge noorden. Hun lot lijkt op dat van de oorspronkelijke bewoners van Arizona in de VS. Deze indianen leefden zo afgelegen dat ze pas in de jaren zestig de beschikking kregen over westers voedsel. In de decennia daarna explodeerde het aantal patiënten met suikerziekte.