De grootste natuurrampen top 5


Supertyfoon Haiyan zaaide deze week dood en verderf op de Filipijnen. Puin, overstromingen en de tropische storm die nog steeds woedt, bemoeilijken hulp. De afgelopen jaren liet Moeder Natuur danig van zich spreken. Ze teisterde de planeet met overstromingen, orkanen en aardbevingen. De top vijf dodelijkste natuurrampen van de afgelopen jaren:

1. De zeebeving voor de Japanse kust veroorzaakte in het voorjaar van 2011 een tsunami die meer dan 20.000 mensen het leven kostte. Kerncentrale Fukushima is nog altijd een ernstig gevaar voor mens en natuur.

2. De aardbeving op Haïti in 2010 eiste naar schatting meer dan 300.000 levens.

3. Twee jaar eerder trilde de aarde in de Chinese provincie Szechuan, tot verrassing van wetenschappers: het gebied was wel gemarkeerd als risicogebied, maar niet als potentieel rampgebied. Zo’n tachtigduizend mensen stierven.

4. Ook in 2008 werd Myanmar (voormalig Birma) getroffen door een cycloon van verwoestende kracht. Tienduizenden mensen lieten het leven.

5. In 2004 was het ook al raak in de regio. Een zeebeving veroorzaakt een tsunami die huishoudt in meerdere landen rond de Indische Oceaan – tot in Afrika aan toe. Gevolg: meer dan 200.000 doden.