Natuurlijke brug op de maan


Op de maan is een natuurlijke brug gevonden. De grote vraag: hoe is die in hemelsnaam ontstaan zonder stromend water?

De natuurlijke brug Prav?ická brána in Tsjechië. Foto: Jerzy Strzelecki.

Natuurlijke bruggen komen op aarde veel voor. Stromend water (bijvoorbeeld van de zee of een rivier) slijpt een gat onderin een rots, waardoor vanzelf een brug van steen ontstaat. Zie bijvoorbeeld de foto van een natuurlijke brug in Tsjechië op deze pagina. Tot nu toe werd aangenomen dat alleen op aarde en eventueel andere planeten met stromend water zulke structuren voorkomen.

Maar tot hun stomme verbazing hebben medewerkers van Nasa nu ook een natuurlijke brug op de maan ontdekt. De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), de satelliet die de hele maan in kaart brengt, zond een foto terug van de Koningskrater op de maan met daarin een heuse natuurlijke brug. Hoe kan dat? Op de maan is immers geen stromend water.

Geologen van Nasa denken dat de brug niet is ontstaan door erosie, maar door de impact van een meteoriet. De Koningskrater is 77 kilometer breed, dus de inslag waardoor de krater is ontstaan moet groot zijn geweest. Zo groot, dat gesteente gedeeltelijk is gesmolten. De brug moet zijn ontstaan omdat wegspattend magma ‘in de vlucht’ is gestold tot een stenen boog.