Natuur wordt meer van hetzelfde


Een winkelstraat in een willekeurige Europese stad ziet er steeds meer hetzelfde uit. Overal een Zara, een MacDonalds. Erger is het dat ditzelfde fenomeen in de natuur waar te nemen is. In allerlei uithoeken van de aarde komen dezelfde dieren en planten voor.

Vroeger was natuur veel gevarieerder. Dieren en planten konden bijvoorbeeld niet over bergen migreren of bepaalde eilanden bereiken. Dus waren de lokale verschillen door evolutie behoorlijk groot. Die tijd is lang voorbij, toont een studie van de Universität Oldenburg (Duitsland) aan.

Biologen van die universiteit bekeken de stand van 175 soorten naaktslakken in 56 landen en regio’s. Terwijl een paar decennia geleden de slakken nog duidelijke verspreidingspatronen hadden, zijn er nu nog maar twee regio’s te ontdekken die van elkaar verschillen, de gematigde gebieden en de tropen. Binnen die gebieden komen veel soorten overal voor.

Een goed voorbeeld is de Spaanse wegslak, die – zoals de naam al aangeeft – vroeger alleen in Spanje voorkwam. Met geëxporteerde groente is de slak bezig met een opmars in heel Europa, inclusief Nederland. Sinds de val van de muur zijn ze ook in Polen gesignaleerd. Maar ze zijn ook al in Nieuw-Zeeland aangekomen.

De eenheidsworst verstoort het evenwicht in ecosystemen, schrijven de onderzoekers in Science, maar of er iets tegen te doen valt?