Nasa wil Yellowstone supervulkaan koelen


Yellowstone

Het is een groter risico dan de inslag van een grote asteroïde of een komeet. Als de supervulkaan onder het Yellowstone nationaal park uitbarst, kan dat het einde van de mensheid zijn. Gelukkig is de kans daarop klein. Deze vulkaan barst iedere 100.000 tot 1.000.0000 jaar uit. Aan de andere kant is de laatste uitbarsting 600.000 jaar geleden geweest, terwijl de gemiddelde tijd tussen uitbarstingen exact 600.000 jaar is.

Vandaar dat Nasa zich toch wel een beetje zorgen maakt. Daarom heeft de ruimtevaartorganisatie een plan gemaakt, dat in handen van de BBC is gevallen. Centraal daarin staat het koelen van de enorme vulkaan. Als bonus krijgen we er bijna gratis energie voor terug. Die missie om de planeet te redden kost wel 3,5 miljard dollar.

Het plan is om een buis van 10 kilometer lengte te maken, recht naar de magmakamer van Yellowstone. Daar wil Nasa onder hoge druk water in pompen. Door de hoge temperaturen komt het water weer naar buiten gespoten, ongeveer 350 graden Celsius heet. Met dat superverhitte water kan een elektriciteitscentrale worden aangedreven die vrijwel gratis stroom levert aan duizenden huishoudens. Maar het belangrijkste is dat de vulkaan wordt gekoeld, wat zorgt dat de druk richting het oppervlak daalt.

Nasa geeft toe dat het een gedurfd plan is. En het draagt behoorlijk wat risico’s met zich mee. Boort Nasa verkeerd, dan kan het koele water de mantel rond de magmakamer instabiel maken. Dat zou zelfs een eruptie kunnen veroorzaken, exact wat de organisatie wil tegengaan. Waarschijnlijk is het rapport van de wetenschappelijke commissie van Nasa daarom niet openbaar. Er moet eerst zeer goed onderzoek worden gedaan voordat aan uitvoering kan worden gedacht.

Er zijn waarschijnlijk rond de twintig supervulkanen op aarde. De meeste daarvan doen het zeer rustig aan en zullen waarschijnlijk niet exploderen. Maar Yellowstone en de Campi Flegrei in Italië baren geologen behoorlijke zorgen.