Nasa wil terug naar de maan (en er blijven)


Nasa wil terug naar de maan

Nasa wil terug naar de maan. De ruimtevaartorganisatie zal vandaag officieel aankondigen dat ze na een half eeuw opnieuw mensen naar onze satelliet zal sturen. Veel details van dit plan, dat leunt op samenwerking met het Amerikaanse bedrijfsleven, zijn echter al uitgelekt. Onder andere dat de Amerikanen een permanente basis willen inrichten op de maan.

Dat is opmerkelijk, aangezien Nasa eerder dit jaar liet weten dat een maanmissie van de baan is.

Maar Nasa hint zelfs op meer. In de aankondiging voor de persconferentie vandaag is ook sprake van ‘langetermijnstudies van zowel de maan als Mars’. Dat zou kunnen betekenen dat de maan als een eerste stop zal worden gebruikt op reizen naar de rode planeet. Dat is een oud plan, dat tot nu toe echter nooit verder is gekomen dan de tekentafel.

Omdat de maan een veel kleinere zwaartekracht heeft dan de aarde, is het vanaf daar makkelijker lanceren naar een bestemming verder in de ruimte. Het zou dus de moeite waard kunnen zijn om een ruimtevaarttuig voor Mars daar te construeren om dan verder te reizen. Dat wijst erop dat Nasa ook mensen naar Mars wil sturen. Wanneer dat zou gebeuren, is nog onduidelijk.

President Trump deelde al eerder dit jaar mee dat hij Nasa een nieuw doel wil geven. ‘Het is niet genoeg om een Amerikaan in de ruimte te hebben, Amerika moet de ruimte domineren’, zei hij bij die gelegenheid. Dat moest wat Trump betreft niet blijven bij ‘het planten van een vlag’, hij wil een langdurige aanwezigheid van Amerika in de ruimte, met duidelijke economische voordelen. Trump zei erbij dat het allemaal ‘erg snel’ ging gebeuren.

Met de mededeling van vandaag lost Nasa die belofte in.