Nasa: ramp-asteroïde bestuderen


Asteroïde 1999 RQ36 moet een duwtje krijgen om de kans te verkleinen dat ze alle leven op aarde vernietigt.

Zoals we twee weken geleden als schreven, is er een redelijke kans dat RQ36 op 24 september 2182 op aarde stort. Nasa bestudeert dit brok ruimtepuin al een tijdje en heeft nu plannen aangekondigd om bij een van de volgende ‘fly by’ van de asteroïde een sonde op het ding te landen. Zo moeten er meer gegevens worden verzameld over de koers en de samenstelling.

De enige beelden van de asteroïde 1999 RQ36. Het lijkt een van de grootste bedreigingen voor de aarde.
De enige beelden van de asteroïde 1999 RQ36. Het lijkt een van de grootste bedreigingen voor de aarde.

Zoals het er nu naar uitziet is 2016 het eerste geschikte jaar om de meteoor te bezoeken en monsters te verzamelen. De missie, genaamd Osiris-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) is een van de twee finalisten in de wedstrijd voor de financiering van NASA’s New Frontiers programma. De andere kanshebber voor de financiering is een missie naar Venus. De winnaar wordt bekend gemaakt volgend jaar.

Een aanvaring met deze asteroïde zou het einde van leven op aarde kunnen betekenen.
Een aanvaring met deze asteroïde zou het einde van leven op aarde kunnen betekenen.

De missie naar RQ36 maakt een goede kans. Nasa heeft het brok (met een doorsnee van 1800 meter) geclassificeerd als een ‘potentieel gevaarlijke planetoïde’ en wil daarom nu al weten wat voor brok het is.

Als het goed is, kan met de informatie van de sonde ook worden berekend hoe de asteroïde een zetje gegeven moet worden, zodat hij niet op aarde stort. Dat zou een explosie veroorzaken met de kracht van duizend atoombommen.

Beeld: Nasa, © Iuliia Kovalova | Dreamstime.com

Verwante artikelen:

Nóg een megakrater gevonde

Wat is de kans dat ik door een meteoriet wordt geraakt?

Geldgebrek: aarde ongedekt tegen ruimtegevaar