Nasa wil planten op de maan


In 2015 moeten voor het eerst planten gaan groeien op de maan. Nasa is een project gestart waarbij planten, water en mest in een beschermende verpakking op de maan worden geplaatst. Om te weten hoe het experiment verloopt, zullen camera’s op de planten worden gericht en komen er sensoren in de verpakkingen.

Het plan is om knolraap, basilicum en kruisbloemen op de maan te planten. De bedoeling is om de luchtdichte verpakkingen van de planten te testen. Welke doet het ’t beste op de maan? Die verpakking kan uiteindelijk misschien in grote hoeveelheden worden gemaakt.

Het uiteindelijke doel van dit experiment is om de maan klaar te maken voor menselijke bewoning. Het is een langgekoesterde wens van Nasa om een basis op de maan te bouwen. Als daar planten kunnen groeien, kunnen de bewoners van die basis hun eigen voedsel verbouwen.

Het hele project wordt relatief goedkoop uitgevoerd. Zo stuurt Nasa geen eigen raket naar de maan, maar wordt de lading planten van 1 kilo meegestuurd met een deelnemer aan de Google Xprize. Dat is een prijs van 20 miljoen dollar (ter beschikking gesteld door Google) voor het eerste private team dat een sonde naar de maan stuurt, materiaal verzamelt en terugkeert naar aarde.