Nasa wil nu weer niet naar de maan


RP maanlander

Terwijl India, China en zelfs Red Bull bezig zijn met nieuwe maan-missies (al dan niet bemand), kondigt Nasa juist aan om van alle plannen voor een landing af te zien. Met ontzetting hebben onderzoekers gereageerd op nieuws over de stopzetting van NASA’s enige programma om het maanoppervlak te bestuderen met een robotvoertuig.

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat het programma al op 23 april is geannuleerd en eind mei zal eindigen. Dit is vooral verrassend omdat de Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten terug te keren naar de maan.

De maanrobot RP, waarvan de ontwikkeling ongeveer tien jaar geleden begon, had als eerste de poolgebieden van de maan moeten verkennen op zoek naar waterstof, zuurstof en water. Hij zou de eerste Amerikaanse maanlander zijn geweest sinds de Apollo 17-missie in 1972 en het eerste autonome Amerikaanse voertuig op de planeet.

NASA heeft aangekondigd dat sommige RP-technologiën zullen worden gebruikt in toekomstige missies. Het idee is om geleidelijk grotere landingsmodules te ontwikkelen voor de maan die mogelijk kunnen worden bemand. Maar voor het zo ver is, heeft Nasa meer geld nodig. Veel meer geld. Vandaar dat de organisatie heeft aangekondigd om meer met bedrijven te willen samenwerken.