Nasa wil hulp bij benoemen kraters


Medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn, in samenwerking met de Internationale Astronomische Unie (IAU), op zoek naar namen voor vijf kraters op de planeet Mercurius. Daarbij is de rest van de wereld uitgenodigd om voorstellen in te dienen. Dat kan tot 15 januari.

De vijf kraters hebben momenteel de voorlopige aanduidingen Crater A, B, C, D en E. Ze zijn ontdekt door de NASA ruimtesonde Messenger die Mercurius sinds maart 2011 onderzoekt. Tot nu toe heeft deze sonde 250.000 beelden van het oppervlak naar de aarde gestuurd.

Het is de bedoeling de kraters te noemen naar schilders, schrijvers, dansers, architecten, musici of componisten, net als de andere kraters op de planeet. Mensen die een voorstel in willen dienen, moeten eerst kijken of hun favoriet niet al als krater vereeuwigd is, John Lennon heeft bijvoorbeeld al een gat.

De voorgestelde persoonlijkheid moet ten minste drie jaar dood zijn en minstens een halve eeuw geleden zijn begonnen met kunst maken, dicteert het Carnegie Institution for Science in Washington, die de zoektocht naar namen voor NASA en de IAU coördineert. Vereist is ook een korte motivering van het voorstel, waarin de verdiensten van de artiest uiteen moeten worden gezet.

Tot 15 januari 22:59 CET, kunnen de suggesties worden gedaan. De vijftien beste voorstellen worden doorgestuurd naar de Internationale Astronomische Unie, die uiteindelijk selecteert. De aankondiging volgt in maart of april. Johnny Jordaan voldoet aan alle eisen.