Nasa wil boven Mars vliegen


Marsvliegtuig

Ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn bezig met een zweefvliegtuig, waarmee ze boven Mars willen vliegen. In 2022 moet dit vliegtuig gaan zoeken naar een goede locatie voor een bemande missie naar Mars. Het vliegtuig zal beelden van het oppervlakte van de planeet sturen naar de aarde.

Het voorlopig ‘Prandtl m’ gedoopte toestel is een zogenaamde vliegende vleugel. Dat wil zeggen dat het staart noch vinnen heeft en lijkt op een gigantische boemerang. Het vliegtuig zal een spanwijdte van 61 centimeter hebben en worden gemaakt van composietmateraal. Omdat de zwaartekracht van de rode planeet net iets meer dan een derde van de aantrekkingskracht van de aarde is – weegt het toestel op Mars slechts 450 gram.

Eenmaal in de atmosfeer van Mars zal de vliegende vleugel worden gekatapulteerd uit zijn ruimtevaartuig en zijn vleugels ontvouwen. Daarna zal het vliegtuig een vlucht van 20 minuten maken boven de Rode Planeet, meldt NASA. Daarbij zal een strook van 32 kilometer lengte worden bestreken.

Tijdens die vlucht maakt het toestel hoge resolutie beelden die NASA moeten helpen om een veilige landingsplek voor een bemande missie naar Mars te vinden.