Nasa wil astronauten ‘voorbij de maan’


Nasa heeft aangekondigd dat mensen eindelijk verder dan de maan zullen reizen. De directeur van de ruimtevaartorganisatie diende bij de Amerikaanse overheid een plan in voor een zogenoemd gateway spacecraft. Dat is een ruimtestation dat lijkt op het ISS, maar dan aan de verre kant van de maan. Astronauten zouden zich daar voorbereiden op reizen naar andere planeten in ons zonnestelsel als Mars.

Het ISS zweeft 320 kilometer boven ons. Het nieuwe ruimtestation zou een dikke 400.000 kilometer van de aarde zijn.

Dat zou een gigantische stap zijn voor de mensheid. Het ISS bevindt zich relatief dicht bij de aarde. Als er iets mis gaat, dan kunnen de bemanningsleden zich met een capsule redden en terugkeren naar aarde. Aan de andere kant van de maan is dat niet mogelijk. Ook is daar veel straling, waartegen de astronauten beschermd moeten worden.

Voor het bouwen van het station zijn nieuwe, sterkere raketten nodig. De eerste daarvan is in 2017 klaar. Twee jaar daarna start de bouw van de buitenpost. Dat wil zeggen: als het Witte Huis het goed vindt. Nasa heeft een budget van 17,7 miljard dollar; voor dit avontuur moet daar nog wel wat geld bij.

Follow Faqtman on Twitter