Nasa wil asteroïde nuken


Asteroïde 101955 Bennu heeft de potentie om een ramp van enorme omvang te veroorzaken op aarde. Misschien zelfs wel om het menselijk ras uit te roeien. Gelukkig hebben we nog even tijd om er wat aan te doen. Het stuk ruimtepuin komt pas in 2135 eng dicht bij de aarde. Maar hoewel dat veel tijd lijkt, is het in kosmisch opzicht slechts kort. Daarom denkt Nasa nu al na hoe de aarde te redden van deze bedreiging.

Het antwoord dat ze hebben geformuleerd is kernwapens.

In het vaktijdschrift Acta Astronautica doen specialisten van Nasa een plan uit de doeken om een serie zeer zware Delta Heavy raketten de lucht in te sturen, enige tijd voor de asteroïde hier is. Allemaal hebben ze een ‘planetary defender‘ sonde mee, met een zware nucleaire lading aan boord, Hammer gedoopt. Samen zijn die goed voor een explosieve kracht van 1450 megaton — oftewel 80.000 keer de bom die op Hiroshima viel. Daarmee moet de gigant Benu een tikje de andere kant op krijgen, langs de aarde; niet erop.

Bennu is gigantisch, zo breed als het Empire State Building groot is. Zou deze asteroïde inslaan, op 25 september 2135, dan zou het ding een gat van 3 kilometer diep in de aarde slaan. In de onmiddellijke omgeving zou alles en iedereen dood zijn. De schok zou tsunami’s veroorzaken die kustgebieden tot duizenden kilometers verderop zou vernietigen. Er steken winden op die alles zullen vernietigen. Het gevolg is mogelijk het einde van de aarde.

Om Bennu beter te leren kennen, zal Nasa eerst een sonde naar het gevaarte sturen, als hij de komende jaren ook al eens dicht langs de aarde scheert. Het moet ons genoeg leren om bij een nieuw bezoek deze asteroïde bij te sturen. Dat moet zo vroeg mogelijk gebeuren; hoe eerder we het doen, hoe minder groot de knal hoeft te zijn.