Nasa vindt Sovjet sonde op Mars


De Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), een sonde van Nasa die rondjes draait om Mars en het oppervlakte fotografeert, heeft een stukje geschiedenis gevonden. Op het oppervlakte van de rode planeet zijn de resten gevonden van de Mars 3 missie die de Sovjet Unie in 1971 naar Mars stuurde. Deze missie was de eerste keer dat de mensheid succesvol op het oppervlakte van de planeet aankwam.

Het succes duurde echter maar kort. De Sovjet-sonde kon één zeer korrelige foto van het oppervlak naar huis sturen, voor het ding na 14,5 seconden er de brui aan gaf. Blijkbaar was tijdens de landing iets kapot gegaan. Twee eerdere Sovjet sondes konden niet goed afremmen en waren op het oppervlak gecrasht.

De technologie in 1971 was natuurlijk minder goed dan nu. Zo was niet eens precies bekend waar de Mars 3 neer was gekomen. Russische medewerkers van Nasa hoopten al jaren die plek uiteindelijk toch te ontdekken. Ze besloten hun zoektocht te crowd sourcen en zetten foto’s van het oppervlakte van Mars online met de vraag aan ruimteliefhebbers om mee te zoeken.

Die zoektocht heeft nu succes gehad. Maar gezien de nauwelijks waar te nemen stipjes op de foto is dat knap. De Mars 3 is uiteindelijk ontdekt door de parachute waar het ding aan neer kwam (zie foto). Die wappert een heel klein beetje in de zeer dunne atmosfeer van Mars en is dus niet bedekt door stof.