Nasa ‘verloor controle’


Als ze ergens hun IT-beveiliging op orde hebben dan zal het Nasa wel zijn, toch? Vergeet het maar.

Niet minder dan dertien keer verloor de ruimtevaartorganisatie vorig jaar de ‘volledige controle’ over cruciale systemen, zo hoorde het Amerikaanse Congress tijdens een hoorzitting. Hackers – waarschijnlijk uit China – namen systemen over en installeerden spyware.

Ruimtestation ISS. Nasa raakte een laptop kwijt die het station bestuurde, hoorden de leden van het Congress.

Niet dat Nasa niets doet aan veiligheid, 58 miljoen dollar op een budget van 1,5 miljard dollar werd vorig jaar uitgegeven aan IT-beveiliging. Maar dat is niet genoeg. Afgelopen jaar vonden 5408 aanvallen op systemen van Nasa plaats. In dertien gevallen waren de hackers succesvol. Ze wisten informatie te stelen, waaronder namen en wachtwoorden van medewerkers. Ook werden bestanden gestolen of gewist.

Nasa is een grote prijs voor hackers. Wie daar weet in te breken behoort tot de hele groten in het wereldje. Maar steeds meer criminelen en buitenlandse mogendheden hebben ook interesse in de organisatie die zo veel technologie uitvindt. Om dat tegen te gaan is een programma gestart om computers van encryptie te voorzien. Dat programma verloopt echter langzaam, slechts 1 procent van de mobiele computers van Nasa is op die manier beveiligd.

Follow Faqtman on Twitter