Nasa ontdekt liefst zeven aardes

Is er leven?


trappist I

Nasa heeft liefst zeven aardachtige planeten ontdekt rond een nabijgelegen ster. Het gaat om planeten rond de koele dwergster Trappist I. Deze ster heeft zijn naam te danken aan de Belgische astronoom Michael Gillon. Rond die ster zijn al eerder drie bewoonbare planeten ontdekt. Nu komen daar dus vier bij. Dat maakt de kans dat daar leven voorkomt groter.

De exoplaneten zijn ontdekt met de Spitzer Space Telescope. Deze met helium gekoelde telescoop draait rond de zon en meet allerlei soorten straling. Dankzij data van de telescoop weten we nu dat drie van de zeven planeten rond Trappist I een hard oppervlak hebben en mogelijk water bevatten. Ze bevinden zich bovendien bijna allemaal in de ‘bewoonbare zone’. Dat is de ring rond een ster waar het warm genoeg is om leven te laten ontstaan, maar niet te heet zodat dat leven verbrandt.

Omdat de ster veel koeler is dan onze zon, liggen de planeten er ook dichter bij. De meest nabije planeet bevindt zich in een baan op maar 5 procent van de afstand tussen de zon en de aarde. De planeten draaien daarom ook sneller rond hun zon dan de aarde. Waar onze planeet een jaar doet over een rondgang, duurt rond Trappist I cirkelen maar een paar dagen.

De verzameling exoplaneten ligt op 40 lichtjaren van de aarde, relatief dichtbij. Ze hebben allemaal ongeveer de omvang van de aarde en ze draaien erg dicht bij elkaar rond hun ster. De kansen dat een van deze planeten zich net zo heeft ontwikkeld als onze aarde, is behoorlijk groot. Het zal een van de binnenste sterren zijn, de buitenste is waarschijnlijk te koud, een ‘ijsplaneet’ als er water voorkomt.

Nasa noemt de zeven exoplaneten al de ‘zeven wonderen’, omdat ze een dergelijke ontdekking niet zo snel hadden verwacht. De ruimtevaartorganisatie gaat de planeten de komende tijd nader bestuderen, in de hoop meer te weten te komen over de mogelijkheden die ze bieden voor leven.