NASA: moestuin op Mars


‘Een ruimtemissie naar Mars duurt ongeveer vijf jaar. Tijdens deze reis heeft één persoon bijna 3200 kilo voedsel nodig. Dit is een grote belemmering voor onze missies, we werken aan nieuwe benaderingen’, dat vertelde dr. Maya Cooper van NASA’s Ruimtevoedsellaboratorium afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Chemical Society in Denver, Colorado. Een van die nieuwe benaderingen is het aanleggen van moestuinen in de ruimte.

Dr. Cooper vertelde dat NASA nadenkt over een bevoorradingsstation met bulkgoederen op Mars, maar het kweken van gewassen zou het voedselprobleem ook op kunnen lossen. Wetenschappers zijn op zoek naar multifunctionele planten die niet alleen zorgen voor voedsel, maar ook voor zuurstof, het verwijderen van koolstofdioxide en het zuiveren van water.

Groenten uit een aardse moestuin. Foto: Ashna Susan

De perfecte plant neemt weinig ruimte in, is zo goed als volledig eetbaar en heeft bijna geen verzorging nodig. Planten die in aanmerking komen voor nader onderzoek zijn sla, spinazie, wortels, tomaten, uien, radijsjes, paprika’s, aardbeien, kruiden en kool.

Of de gewassen aan boord of op de planeet gekweekt gaan worden, is nog niet duidelijk. NASA ontdekte vorige maand dat er misschien wel stromend water is op Mars. Dat is in ieder geval handig met het water geven.

Wie denkt dat het eten van verse groenten en fruit in een spaceshuttle sciencefiction is, heeft gelijk. Maar astronauten eten al lang niet meer alleen uit tubes. De afgelopen jaren zijn er in de ruimte onder andere roereieren, pilaf en brownies gegeten en bij het ontbijt kan zelfs een kopje koffie gedronken worden. De voedingsmiddelen zijn voorverpakt en hoeven alleen nog verwarmd te worden. Het verwerken van verse producten gebeurt nog niet in de ruimte.

NASA verwacht dat de eerste bemande Mars missie ergens in 2030 plaats gaat vinden. Misschien gaan er op die missie wel boeren mee om een ruimtemoestuin aan te leggen en te onderhouden en koks om de ruimte-crew iedere dag een lekkere verse maaltijd voor te schotelen.

Follow Faqtman on Twitter