Nasa gaat leven zoeken


Nasa wil in 2020 een nieuwe missie naar Mars sturen. Nu met een zeer specifiek doel: zoeken naar leven. De ruimtevaartorganisatie is door de huidige missie (Curiosity) overtuigd dat zulk leven moet bestaan. Curiosity 2.0 moet naar meer onherbergzame gebieden op Mars gaan om dat te zoeken.

Het nieuwe robotkarretje krijgt een veel sterkere boor mee om dat leven dieper in de grond te zoeken. Door de omstandigheden aan de oppervlakte kunnen organismes – bacteriën, sporen, schimmels – daar niet overleven. Op grotere diepte wellicht wel.

De boorkernen die door Curiosity 2.0 naar boven worden gehaald, zullen in speciale containers worden geplaatst (zie foto). Die containers blijven voorlopig op Mars, er is een tweede missie nodig om ze weer mee terug te nemen naar aarde. Nasa zou graag mensen willen sturen om de containers te halen, maar daar is enorm veel geld voor nodig.

De nieuwe missie kost 1,5 miljard dollar, een schijntje in vergelijking met eerdere vluchten. De prijs is zo laag omdat bestaande technologie van de eerste Curiosity missie wordt hergebruikt.