Nasa gaat harder zoeken naar buitenaards leven


zoeken buitenaards leven

Nasa wil beter en gerichter gaan zoeken naar buitenaards leven. De komende dagen houdt de ruimtevaartorganisatie een congres in Houston om met de knapste koppen nieuwe methodes te gaan ontwikkelen om die zoektocht vorm te geven. Het Amerikaanse Congres heeft daartoe afgelopen voorjaar opdracht gegeven.

De nieuwe en nog intensievere zoektocht zal zich concentreren op zogenoemde technosignatures. Dat zijn aanwijzingen dat een soort anders dan de mensen techniek gebruikt. Zulke aanwijzingen kunnen bestaan uit kunstlicht, radiosignalen, lasers en kunstmatig opgewekte warmte. Ieder volk dat zich ontwikkelt, vindt die technieken uit, is de redenatie.

Als er intelligent buitenaards leven bestaat, is de kans steeds groter dat we het vinden. Zeker omdat een nieuwe generatie onderzoekssatellieten in dienst is gekomen. Nasa heeft de TESS en James Webb ruimtetelescoop en ook de Europese CHEOPS en PLATO telescopen zullen ons een beter beeld geven van de ruimte buiten ons zonnestelsel dan ooit.

Het is zeker niet het eerste initiatief om eindelijke intelligent buitenaards leven te vinden. Sinds de jaren zestig richten we radiotelescopen op de hemel in de hoop radiosignalen op te pikken. Tot nu toe zonder succes. Dat leidde ertoe dat de Italiaanse sterrenkundige Enrico Fermi zijn beroemde paradox formuleerde. Als er intelligent leven zou zijn, dan hadden we nu al signalen moeten oppikken.

Maar Nasa gelooft dus dat er wel degelijk iets zou kunnen zijn en dat we het over het hoofd hebben gezien. Aanleiding is de ontdekking van een vreemd radiosignaal uit de ruimte in 2015. Dat bleek uiteindelijk een natuurlijke oorsprong te hebben, maar het feit dat we het al die tijd over het hoofd hebben gezien betekent volgens Nasa dat we de ruimte nog lang niet zo kennen als we denken.