Nasa fotografeert gat in zon


Met hulp van de Solar and Heliospheric Observatory (SOHO) sonde heeft Nasa ontdekt dat er een gigantisch gat zit in de buitenste atmosfeer van de zon, de corona. Het gat ligt op het noordelijk halfrond van de ster en heeft een diameter van bijna 650.000 kilometer.

Het indrukwekkende beeld van een enorm gat boven de noordpool van de zon is niet zichtbaar met het blote oog. Coronale gaten zijn donkere gebieden met een lage dichtheid in de buitenste zonneatmosfeer. Ze bevatten minder materie en hebben een beduidend lagere temperaturen. Via de gaten kan straling van de zon makkelijker ontsnappen, de zogenoemde zonnewind.

Het oppervlak van de zon heeft temperaturen van rond de 5600 graden Celsius. Dat is koel vergeleken met de bovenliggende corona, die gas met een temperatuur van meer dan een miljoen graden bevat. Deze hoge temperatuur van de corona is sinds de ontdekking in 1939 een mysterie, omdat de buitenkant eigenlijk koeler zou moeten zijn dan het binnenste van de zon. Met het in Europa gebouwde SOHO observatorium wordt getracht beter te begrijpen hoe de corona in elkaar zit.