Nasa doet het weer: geheimzinnige aankondiging


Europa geiser

Het lijkt wel alsof Nasa in de leer is geweest in Hollywood. Ze zijn steeds beter in het opbouwen van spanning. Een paar weken geleden beloofden ze ons spanning en sensatie rond de aankondiging van Trappist, de ster met zes of zeven bewoonbare planeten.

Nu kondigen ze een nieuwe grote ontdekking in het universum aan. Het enige dat ze in een cryptisch persbericht kwijt willen is dat het gaat om een planeet of maan met oceanen. Dat is opnieuw groot nieuws, water is een van de voorwaarden voor leven. Het andere tipje van de sluier is dat het gaat om een ontdekking die is gedaan met de Hubble ruimtetelescoop en de Casinni sonde, beide antieke instrumenten die nog dit jaar ophouden te werken.

Een hint wat de ontdekking kan zijn, komt door de aankondiging dat op dezelfde persconferentie zal worden gesproken over de missie Europa Clipper. Europa is een van Jupiters manen. Algemeen wordt aangenomen dat het een van de meest waarschijnlijke plekken is om leven te vinden buiten de aarde. Als er vloeibaar water aanwezig is – en de aanwijzingen zijn heel sterk (foto) – vergroot dat de kans alleen maar.

Maar tot donderdag is het speculeren. Om 8 uur ’s avonds Nederlandse tijd weten we meer. Ook of Nasa de aankondiging van de eeuw gaat doen: dat er leven buiten onze planeet is gevonden.