Nasa: ‘de wereld vergaat niet!’


Gek worden ze bij Nasa van de telefoontjes of de wereld vergaat in 2012. Zo gek, dat ze een officieel bericht uitbrengen: we zijn veilig.

Op 21 december 2012 loopt de Mayakalender af. En dat heeft de halve wereld er van overtuigd dat we nog twee jaar te gaan hebben tot een vreselijke ramp. Hollywood kan natuurlijk niet achterblijven: in november krijgen we 2012, The Movie, met ondermeer Woody Harrelson. In deze gelikte film vergaat de wereld omdat we botsen met een andere planeet.

Om de film te promoten is Sony Pictures een viral campagne gestart. Centraal daarin staat het Institute for Human Continuity. Dit ‘geheime’ agentschap – hoe geheim ben je als je een website hebt? – moet zorgen dat een klein groepje mensen het einde van de wereld overleeft.

Dit is dus niet echt. Bel vooral Nasa niet
Dit is dus niet echt. Bel vooral Nasa niet
Uiteraard is het IFHC een spoof, op de website van het instituut is in de kleine lettertjes te lezen dat het om de promotie van een film gaat. Veel mensen zien dat echter niet, lezen de site en raken in paniek. En wat doe je als je bang bent dat de wereld vergaat? Juist, dan bel je Nasa.

Daar worden ze gek van de telefoontjes van verontruste wereldburgers. Daarom heeft de ruimtevaartorganisatie iets bijzonders gedaan. Bij monde van David Morrison, hoofd van het astrobiologisch instituut, heeft Nasa laten weten dat de wereld niet op korte termijn vergaat.

‘Ik krijg zelfs brieven van tieners die zeggen dat ze zelfmoord overwegen omdat ze het einde van de wereld niet willen meemaken’, vertelde Morrison de Britse krant Independent. Hij heeft een boodschap voor de hele wereld: ook op 22 december 2012 zal de wereld nog gewoon bestaan en rondjes draaien rond de zon.