Nasa: ‘buitenaardse wezens mogelijk op aarde geweest’


buitenaards wezen

Een topwetenschapper van Nasa heeft in een onderzoeksrapport aangegeven dat buitenaardse wezens mogelijk in het verleden op aarde zijn geweest. Professor Silvano Colombano, een biofysicus in dienst van de ruimtevaartorganisatie, speculeert in zijn rapport over de vorm die buitenaards leven kan aannemen en de mogelijkheid dat we intelligent leven van buiten onze planeet gaan ontmoeten.

Volgens Colombano is er veel ‘ruis’ als het gaat om ons beeld van buitenaardsen. We denken vaak aan mensachtige wezens, al dan niet met een groene huid. Maar dergelijke wezens hoeven helemaal niet uit koolstof te bestaan, zoals wij. Of net zo groot te zijn als wij. Mogelijk zijn ze piepklein, als een virus of bacterie.

Hun andere vorm maakt het wellicht mogelijk dat ze interstellair reizen allang onder de knie hebben. Vooral als ze niet gebonden zijn aan een kwetsbaar lichaam als het onze. Ook is het mogelijk dat ze veel langer leven en daardoor meer mogelijkheden hebben om grote afstanden te overbruggen. Ze hoeven immers geen rekening te houden met een leven van een paar decennia.

Het kan dus heel goed zijn dat ze aarde al hebben bezocht, maar dat wij ze niet herkennen als buitenaards of dat ze voorlopig afzien van contact.

Colombano ziet dat de mens ook bezig is met doorbraken die reizen tussen de planeten makkelijker zal maken. Vooral onze vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) vindt hij bemoedigend. We hoeven immers zelf niet naar verre sterren te reizen, we zouden ook een AI-robot kunnen sturen. Die zou als een soort ambassadeur van de mensheid contact kunnen maken met eventuele wezens.

Een van de problemen bij het speculeren over buitenaardse wezens is volgens de natuurkundige dat de mensheid zich pas 10.000 geleden begon te civiliseren. Pas sinds 500 jaar doen we serieus aan wetenschap. Het is voor ons moeilijk voorstellen hoe wezens zouden zijn die al 1 miljoen jaar wetenschappelijke ontwikkeling achter zich hebben.

Het rapport heet New assumptions to guide Seti research.