Nare herinneringen ‘deleten’


Stel je voor dat je een herinnering ‘aan’ en ‘uit’ kunt zetten. Bye, bye liefdesverdriet en oorlogstrauma. Science fiction? Onderzoekers aan de universiteit van Californië is het gelukt.

In een experiment met ratten waren ze in staat om een herinnering te scheppen en te verwijderen. Dat deden ze als volgt. Eerst leerde de ratten geluid te associëren met een lichte schok in hun pootje. De onderzoekers lieten de ratten geluid ‘horen’ door een bepaald hersengebied te prikkelden. Vervolgens verminderden ze het contact tussen hun hersencellen (dat gaat via zogenoemde synapsen), waardoor de ratten zich niet meer herinnerden dat een schokje volgt op een geluid.

Het lukte de onderzoekers ook om de herinnering weer terug te halen door de synapsen tussen zenuwen te prikkelen met een andere frequentie. Bij mensen zou een dergelijke techniek interessant kunnen zijn bij de behandeling van Alzheimer en andere soorten van geheugenverlies.

Voor mensen met een ernstig trauma of depressie zou het juist een uitkomst kunnen zijn om bepaalde herinneringen te schrappen uit hun geheugen. Maar zover is het nog lang niet, waarschuwen de onderzoekers. Over hun onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Nature.