Narcose kan helpen tegen trauma


trauma

Interessant onderzoek van de Universidad Politecnica de Madrid in Spanje. Daar hebben ze ontdekt dat traumatische herinneringen vervagen als je mensen onder narcose brengt. Een ongeluk, een overval of moordpartij, wat de oorzaak van het trauma ook is, anesthesie in combinatie met andere middelen kan helpen om de scherpe kantjes ervan af te halen.

Experimenten bij ratten en apen tonen aan dat hun herinneringen ‘instabiel en vervormbaar’ worden bij de juiste behandeling. Eerste proeven bij depressieve mensen hebben dezelfde effecten. De behandeling bestaat, behalve uit narcose, uit elektroconvulsietherapie. Daarbij kregen vijftig proefpersonen elektroden op het voorhoofd en een spierverslappend middel.

Dat helpt om geconsolideerde herinneringen (dat zijn herinneringen in het langetermijngeheugen) los te koppelen van de aanmaak van stresshormonen. Door de zware narcose schakelen sommige delen van de hersens tijdelijk uit. Een stroompje uit de elektroden schakelt die delen kunstmatig weer in, waardoor de herinneringen opnieuw in het het langetermijngeheugen komen, maar nu zonder de stress van de oorspronkelijke gebeurtenis.

De herinneringen blijven dus, maar hebben veel minder effect. Mensen die een trauma hebben, produceren iedere keer dat iemand ze daaraan herinnert stresshormonen die uiteindelijk zelfs hun hersens kunnen veranderen en depressie kunnen veroorzaken. Het is dus zaak dat patiƫnten deze therapie niet lang na het vormen van de herinnering ondergaan. Maar het zal nog even duren voor dit een gangbare behandeling is.

(Science Advances)