Narcisten geen goede leiders


Narcistische mensen lijken sterk. Maar teams met een narcist als leider maken slechte beslissingen, blijkt uit Nederlands onderzoek.

Vrijwel iedereen kent wel zo’n type dat alleen over zichzelf praat, bijzonder arrogant kan overkomen, en altijd in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Achter deze obsessieve eigenliefde, schuilt vaak een onzeker en eenzaam persoon. Toch klimmen narcisten vaak hoog op de carrièreladder en zijn ze niet weg te denken uit topfuncties. Dat is omdat andere mensen onder de indruk zijn van het zelfvertrouwen, de dominantie en de autoriteit die een narcist uitstraalt.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam waren benieuwd hoe mensen tegen narcisten aankijken, en of een team met een narcist als leider betere beslissingen maakt.

Jij bent te gek!

Aan het onderzoek deden 150 proefpersonen mee. Sommigen moesten leider spelen en anderen maakten deel uit van het team van de leider. Samen moesten ze beslissen welke kandidaat het meest geschikt zou zijn voor een bepaalde baan. Het experiment was zo ontworpen dat sommige proefpersonen informatie hadden over de sollicitant die andere proefpersonen niet hadden. De kunst was dus om zo goed mogelijk samen te werken en informatie te delen, om zo tot de beste keuze te komen.

Achteraf werd gemeten hoe narcistisch de leider was, en hoe de proefpersonen de leider beoordeelden. Zoals verwacht, werden de narcistische leiders als het meest effectief gezien. Maar dit waren ze niet, want de groepen die werden geleid door de grootste egoïsten kozen de slechtste kandidaten voor de baan. De narcisten hadden een negatief effect op de prestaties van de rest. Ze remden de communicatie omdat ze zichzelf centraal stelden, en hierdoor ging de kwaliteit van de beslissingen omlaag.

‘Narcisme kan soms handig zijn in een leider’, zegt onderzoekster Barbora Nevicka. In een crisis hebben mensen het gevoel dat een sterk, dominant persoon controle neemt en de juiste beslissing maakt. ‘Dat vermindert onzekerheid en stress’.
Maar in het dagelijks leven van een organisatie is het delen van informatie, perspectieven en kennis van essentieel belang om goede beslissingen te maken. Bekwame leiders faciliteren communicatie door vragen te stellen en het gesprek samen te vatten – iets waar narcisten veel te egocentrisch voor zijn.

Bron: Psychological Science Foto: Alexandrenunes, Dreamstime

Follow Faqtman on Twitter