Narcist sneller vermoord


Het leven voor iemand met een psychische of psychiatrische aandoening is al niet makkelijk. Maar een nieuwe studie toont aan dat het bovendien gevaarlijk is. Zweedse onderzoekers analyseerden de gegevens van 7 miljoen Zweden over een periode van 7 jaar. Daaruit bleek dat vooral mensen met mentale problemen het slachtoffer werden van moord.

Het meest gevaarlijk is het om drugs- of alcoholverslaafde te zijn. Je kans om dan omgelegd te worden is negen keer zo hoog als een gemiddelde burger. Dat is logisch, drugsverslaafden hangen rond op plekken waar veel agressie is en waar sneller wapens worden getrokken om conflicten op te lossen.

Schokkender: mensen met een persoonlijkheidsstoornis, zoals narcisten, hebben een 3,2 keer zo grote kans om te worden vermoord. Bij depressie ligt de kans 2,6 keer zo hoog; bij angststoornissen 2,2. Schizofrenen komen er relatief genadig vanaf met 1,8.

Deze cijfers zijn gemiddelden. Bij ongetrouwde mannen met een geestelijk probleem en een ‘lage socio-economische status’ is de kans op een gewelddadig einde nog vele malen groter. Woont een geesteszieke in een land waar sowieso al veel wordt gemoord, zoals de VS, dan stijgen de kansen op moord nog veel harder.

Hoe komt dit? Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen opschreven in het British Medical Journal, wonen mensen met psychische problemen vaak in slechte buurten. Ze worden in de regel door buurtgenoten gewantrouwd en gezien als gevaarlijk, waardoor ze eerder worden aangevallen. Dat is overigens onterecht, slechts 5 tot 10 procent van alle moorden wordt gepleegd door mensen met een geestesziekte.