‘Napoleon had verkeerde kaart’


De slag bij Waterloo in 1815 veranderde de geschiedenis. Napoleon werd verslagen en Frankrijk veroordeeld tot een meer bescheiden rol in de wereld. Groot-Brittannië en Pruissen (Duitsland) waren de grote overwinnaars; Nederland werd een koninkrijk onder leiding van de Oranjes. Maar had Napoleon wel hoeven verliezen? Er is twijfel ontstaan over de reden dat hij aan het kortste eind trok.

Een Franse documentairemaker heeft met hulp van een Belgische historicus in een archief de kaart gevonden die Napoleon gebruikte bij de slag. Daarop staan een aantal opmerkelijke fouten. Zo is een rechte weg voorzien van een bocht. Maar het belangrijkste is toch wel de verkeerde locatie van de boerderij op het heuveltje Mont-Saint-Jean. Daar hadden Britse troepen zich teruggetrokken om de Franse aanval te weerstaan.

De boerderij staat op de kaart een kilometer verwijderd van zijn eigenlijke locatie, zo is te zien in de documentaire Le défi de trop. Dat betekent dat het Franse geschut waarschijnlijk de verkeerde plek heeft bestookt, waardoor de verdedigers sterker waren toen de aanval kwam. De herhaalde Franse stormlopen waren tevergeefs. Het werd zelfs een slachting toen ze het opnamen tegen de Nederlandse Rijdende artillerie.

Napoleon verloor de slag en daarmee de oorlog. Hij werd achtervolgd tot Parijs. De Geallieerden stuurden hem in ballingschap op een klein eilandje in de Atlantische Oceaan.