Nano-oor ‘hoort’ bacterie bewegen


Binnenkort kunnen we de E. coli bacterie 'horen'.

Ooit afgevraagd hoe een rondkruipende bacterie klinkt? In de nabije toekomst kom je dat te weten dankzij de ontwikkeling van ’s werelds kleinste ‘oor’. Hiermee kunnen we geluiden detecteren die miljoenen malen zwakker zijn dan een menselijk oor kan horen. Genoeg om de miniemste geluidstrillingen waar te nemen die voortbewegende micro-organismen maken.

Het ontwikkelde ‘nano-oor’ is een bijzondere variant op het zogenoemde optisch pincet. Een optisch pincet bestaat uit een laserstraal die microscopisch kleine objecten kan vasthouden en bewegen. Een techniek die vele toepassingen kent. Denk bijvoorbeeld aan het injecteren van DNA in een cel.

Duitse natuurkundige Jochen Feldmann en collega’s zagen in dat een optisch pincet nog meer kan. Een gevangen deeltje is namelijk uiterst gevoelig voor de kleinste krachten, dus ook minieme geluidsgolven; het beweegt mee met de trillingen. Om dit concept te testen, hielden de onderzoekers een gouddeeltje van 60 nanometer gevangen in een laserstraal. Een eindje verderop verhitten ze andere gouddeeltjes. Het gevangen deeltje bleek niet alleen in staat om het ‘knappen’ van de uitdijende gouddeeltjes te detecteren, maar kon ook nog eens de bron van het geluid achterhalen.

De onderzoekers geloven dat in de toekomst een hele set aan samenwerkende ‘nano-oren’ kunnen ‘meeluisteren’ met cellen en micro-organismen. Dat zal dan een compleet nieuw vakgebied opleveren: de akoestische microscopie.

De ontwikkeling staat beschreven in Physical Review Letters.

Follow Faqtman on Twitter