Namen: hou het simpel


Dat de naam die je een kind geeft van grote invloed is op zijn of haar verdere leven was al bekend. Zo krijgen kinderen met een sjieke naam hogere cijfers op een proefwerk, ook al maken ze het niet beter dan iemand met een ordinaire naam. Charlotte is dus beter dan Chantal. Fantasienamen als Zilver of Uniek bezorgen een kind later problemen met het vinden van een partner, kwam uit ander onderzoek.

Komt nog een kopzorg bij voor mensen die hun kroost een naam moeten geven. Het moet het liefste simpel zijn. Hoe eenvoudiger een naam is uit te spreken of te onthouden, hoe meer mensen het kind later in het leven vertrouwen. Uit onderzoek van de Victoria University in Wellington, Nieuw Zeeland, blijkt dat mensen met simpele namen als Mark eerder worden gekozen bij verkiezingen, sneller carrière maken in advocatenkantoren en aardiger worden gevonden.

Het vertrouwen werd gemeten door aan proefpersonen op een vel papier geschreven ‘feiten’ te tonen als ‘giraffes zijn de enige dieren die niet kunnen springen’. Ieder feit was ondertekend met een simpele of moeilijke naam. De proefpersonen moesten aangeven of een bewering waar was of niet. Ze waren vaker overtuigd door simpele namen.

Wat simpele namen zijn, heeft overigens wel een culturele component. Jeroen de Boer mag dan in Nederland een simpele naam zijn, voor Italianen ligt dat misschien anders. Het onderzoek staat in de database PlosOne.