Nagels groeien harder dan ooit tevoren


Steeds maar weer je nagels aan het knippen, bijten of vijlen? Kan kloppen, nog nooit groeiden nagels zo snel als nu.

Wie in 1938 goed verzorgde nagels wilde hebben, hoefde maar één keer in de drie weken een beetje te vijlen. In een maand groeide een vingernagel gemiddeld drie millimeter. Tegenwoordig heb je in vier weken al 3,5 millimeter nagel erbij. Teennagels gingen van anderhalve millimeter in 1938 naar ruim twee millimeter nu.

Dat ontdekten onderzoekers van de University of North Carolina in de Verenigde Staten. Ze vonden een oude Britse studie uit 1938 over nagelgroei en vergeleken die met de situatie nu. Het bleek dat we tegenwoordig sprintnagels hebben in vergelijking met vlak voor de oorlog.

Volgens de onderzoekers komt dat door onze betere voeding. Vlak voor de oorlog was de voedselsituatie in Europa ellendig. Er ontstonden vaak vitaminetekorten. Tegenwoordig krijgen we wel vaak alle belangrijke voedingsstoffen binnen en hebben we ook nog eens een dieet waarin veel eiwitten zitten. Die zorgen dat de vingers keratine aan kunnen maken voor de nagels.

De nagelstudie bevestigd dat we steeds sterker en groter worden. Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat onze hoofden in vergelijking met een eeuw geleden flink zijn gegroeid.

Foto: Monibela
Foto: Monibela