Nachtwolken boven Groningen


Mensen die boven de Poolcirkel zijn geweest, noemen het een van de mooiste dingen die ze ooit hebben gezien. Lichtende nachtwolken komen hoofdzakelijk voor boven de Noord- en Zuidpool en bestaan uit ragfijne wolkjes op ongeveer 80 kilometer hoogte die door de ondergaande zon worden opgelicht. Dat de zon zo goed reflecteert in deze wolken, komt omdat ze gedeeltelijk bestaan uit ijzerdeeltjes die afkomstig zijn van verbrandde asteroïden.

Een heel enkele keer komen deze wolken ook boven ons land voor. Het laatst was dit fenomeen zichtbaar van 9 op 10 juni 2013. Of komt het toch vaker voor? Onderzoekers van het Leibniz-Institut für Atmosphärenphysik in Duitsland hebben ontdekt dat de laag waar de lichtende nachtwolken voorkomen, de afgelopen jaren kouder is geworden boven noordelijk Europa. Daardoor neemt ook boven zuidelijkere gebieden de concentratie ijskristallen – die nodig zijn voor lichtende nachtwolken – langzaam toe, zo schrijven ze in het vakblad Geophysical Research Letters.

Door met een laser de atmosfeer te beschijnen, ontdekten de Duitsers dat ook boven noordelijk Duitsland, maar ook boven noordelijke Nederland, dergelijke nachtwolken veel vaker voorkomen dan eerst werd gedacht. We zien ze alleen vaak niet, omdat er andere wolken voor zitten. Ook zou het gebied waar de wolken zich bevinden zich naar het zuiden uitbreiden. Uit waarnemingen van de Duitsers blijkt dat zelfs boven een land als Spanje af en toe dergelijke wolken voorkomen.