Nachtmensen ’s ochtends creatief


Je houdt van de donkere nacht. Je gaat zelden voor twee uur naar bed. De ochtend is voor losers Wanneer ben je het helderste?

Het antwoord is – opvallend genoeg – in de vroege uren van de ochtend. Ochtendmensen kunnen beter tot de avonduren wachten als ze een sinterklaasgedicht moeten schrijven. Dat is het resultaat van een onderzoek van Albion College in de Verenigde Staten. Mensen die hadden aangegeven een avond- of ochtendmens te zijn, werden aan een serie test onderworpen.

Ochtend- en avondmensen lijken soms twee verschillende diersoorten.

Zo kregen ze raadsels op te lossen waarvoor het belangrijk was dat ze een flinke dosis creativiteit in zouden zetten. Vooral deze raadsels maakten de ochtendmensen goed in de avonduren en avondmensen net na zonsopgang.

Volgens de onderzoekers komt dat door de werking van onze hersens. Juist als we minder ‘scherp’ lijken te zijn en makkelijk afgeleid kunnen worden, redeneren we minder in vaste patronen. Onze creativiteit komt dan beter op gang, we denken ‘out of the box’.

Raadsels waarvoor een meer analytische geest nodig was, werden door zowel ochtend- als avondmensen de hele dag even goed gemaakt. Voor dit conventionele denkwerk waren geen goede of slechte momenten.

Het hele experiment wordt beschreven in het academische vakblad Thinking & Reasoning.

Follow Faqtman on Twitter