Nachtlampjes maken depressief


Slapen met een lampje aan kan tot depressie leiden, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Veel kinderen, maar ook volwassenen, zijn bang in het donker. Overdag kunnen de meesten wel beredeneren dat ze nergens bang voor hoeven te zijn, maar als het licht uitgaat slaat de paniek toe. Gordijnen veranderen in geesten, schaduwen in spoken, en tikkende verwarmingen in inbrekers.

Een nachtlampje is vaak al voldoende om de angst te verdrijven, maar het maakt je wel depressief, blijkt uit onderzoek van de Ohio State University. Wetenschappers kwamen tot deze conclusie nadat ze twee soorten hamsters met elkaar vergeleken: de eerste groep werd ‘s nachts gedurende twee maanden blootgesteld aan dimlicht, de andere groep sliep in volledige duisternis. De ‘lichtgroep’ vertoonde meer depressieve symptomen. Zo dronken de sombere hamstertjes minder van een heerlijke suikerdrankje, omdat ze daar geen lol meer aan beleefden.

Ook het brein van de hamsters werd onder de loep genomen. De hamsters die ’s nachts waren blootgesteld aan dimlicht hadden minder activiteit in de hippocampus: een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij depressieve stoornissen.

De onderzoekers vermoeden dat nachtlampjes de productie van het slaaphormoon melatonine verstoren. Dit zorgt voor veranderingen in het brein, wat op zijn beurt weer tot depressie kan leiden.

Zorg er dus voor dat het ’s nachts goed donker is, luidt het advies. Vind je dit eng, koop dan een lamp die vanzelf uitdooft, of overtuig jezelf ervan dat spoken en geesten toch echt niet bestaan.

Bron: Ohio State University. Fotocredit: Benjamin Haas, Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter