Naar Niš in plaats van Nice


nicenis

Een groep Tsjechische toeristen wilde deze week graag naar de stad Nice. Lekker pootjebaden in de Middellandse Zee, een beetje soezen in de najaarszon. In plaats daarvan kwamen ze met het vliegtuig terecht in de Servische industriestad Niš. Foutje van het reisbureau. Een stad met musea, een eigen symfonieorkest en een interessante Romeinse nederzetting, maar niet echt wat de Tsjechen wilden. Dus pakten ze het vliegtuig om alsnog naar Nice te gaan.

Dit soort incidenten komt vaker voor. Twee Nederlanders kwamen een paar jaar geleden terecht in Sidney Canada, terwijl ze toch echt naar Sidney Australië hadden geboekt, dachten ze. In 2013 wilde een Amerikaan naar het Caribische eiland Grenada, maar stapte per ongeluk op het vliegtuig naar het Spaanse Granada.

Van een andere categorie zijn piloten die op de verkeerde luchthaven landen. Recent ging een vlucht van Air Asia van Sidney (de Australische variant dit keer) niet naar Kuala Lumpur in Maleisië, maar naar het eveneens Australische Melbourne. Berucht zijn ook de vliegvelden van Aqaba (Jordanië) en Eilat (Israël). Aangezien die maar acht kilometer van elkaar liggen, vergissen piloten zich geregeld.