Naar Mars gaan slecht voor het brein


Technisch zijn we over een paar jaar zo ver dat we mensen naar Mars kunnen sturen. Maar of we dat moeten doen? De kans is groot dat ze tegen de tijd dat ze aankomen op de rode planeet, ze een vorm van dementie hebben. De hele reis is dan voor niets geweest.

Die conclusie kun je trekken uit een experiment dat is gedaan aan de University of California (VS). Daar werd een groep muizen blootgesteld aan dezelfde hoeveelheid kosmische straling als een astronaut op weg naar Mars te verstouwen zou krijgen. De muizen werden er duidelijk door beïnvloed: ze reageerden langzamer, hadden een slechter geheugen en minder controle over hun lichaam.

Kosmische straling is het resultaat van exploderende sterren. Het zijn geladen deeltjes die zich met hoge snelheid door het universum bewegen. Het aardse magneetveld beschermt ons tegen deze straling, maar buiten de dampkring staan astronauten er voortdurend aan bloot. Schilden kunnen maar een gedeeltelijke bescherming bieden.

De muizen hadden na zes weken blootstelling vooral minder verbindingen tussen hun zenuwcellen. Hun hersens zagen er uit als mensen die veel last hebben van de ziekte van Alzheimer, schrijven de onderzoekers in vakblad Science Advances.