Naar Mars? Een jaar wachten bij de maan


maan

Als NASA daadwerkelijk mensen naar Mars gaat sturen, dan zullen ze eerst zeker een jaar lang rondjes moeten draaien rond de maan.

Een directeur van NASA heeft bekendgemaakt dat de ruimtevaartorganisatie van plan is om een ruimtevoertuig in een baan om de maan te brengen. Op die manier kan het voertuig getest worden en kan de bemanning oefenen voor een retourvlucht naar Mars, die duizend dagen duurt. Rond 2027 zou een groep astronauten daar een jaar moeten verblijven, zodat NASA in de jaren dertig van deze eeuw echt mensen naar Mars kan sturen.

De ’toegangsweg naar het heelal’ rond de maan zou dienen als oefengebied voor de missies en de technologie die nodig zijn voor een reis naar de rode planeet. Het ruimtestation bij de maan zou uiteindelijk ook kunnen dienen als lanceerplatform voor de ruimteschepen die naar Mars gaan.

De bemande missie van een jaar is een van de tussenstappen om dat te bereiken. Om op die plek een jaar lang mensen onder te kunnen brengen, zijn echter zeker vijf missies nodig om spullen daarnaartoe te brengen. De laatste van die vijf missies zou het transportvoertuig moeten afleveren waarmee een groep astronauten naar Mars kan gaan.

Binnen de ruimtevaartorganisatie wordt de missie van een jaar de ‘shakedown cruise’ genoemd. Die term wordt in de Amerikaanse marine gebruikt voor een reis waarmee een nieuw schip wordt uitgeprobeerd. De NASA-directeur wil nog iets langer nadenken over die naam, omdat ‘shakedown’ ook wel ‘afpersen’ betekent. Of het plan ook echt doorgaat, is nog niet zeker. NASA wil gaan samenwerken met bedrijven en andere landen om de langdurige missies te realiseren.